nedjelja, 19. ožujka 2017.

U sjećanje na Eda Whitlocka

   Prošla su evo već dva tjedna u mirovanju od trčanja . Upražnjavao sam vrijeme treninga sa vježbama jačanja tjela i dugim istezanjima , dok se nisam prehladio malo žešče . Nakon toga sam gotovo tjedan dana proveo na relaciji posao - kuća . Topli čaj , hrpa papirnatih maramica i laptop . I tako sam prije par dana pregledavajući stranicu Gazzette dello sport naišao na vijest o smrti velikog Ed Whitlocka . Ostao sam Šokiran . Dobro , čovjek je umro u osamdeset i šestoj godini , ali još prije nepunih pet njeseci je otrčao svjetski rekord u maratonu za svoju starosnu kategoriju u fantastičnom vremenu od 3:56:38 .Na fotografijama sa ulaska u cilj djelovao je vrlo svjež i veseo . Ja sam se tada pripremao za svoj prvi maraton i cilj mi je bio ići ispod 4 sata , tako da mi je taj rezultat bio fascinantan . Čovjek je odavao dojam da će bez problema utrčati u stotu , kad ono paf ... rak prostate i nema ga više . Možda je čak i na tom svom zadnjem maratonu bio već svjestan svoje bolesti , ali nije se dao do kraja .
  To me ponukalo da malo proguglam o njemu i evo par crtica o njegovom životu .


Rodio se u Londonu 1931. godine . Za vrijeme školovanja i studiranja  bio je odličan trkač . Nekoliko godina uzastopno je bio prvak Londonskog sveučilišta u krosu i utrci na 3 milje . Nakon završetka studija odlazi poslom u Kanadu i prestaje sa trčanjem . Trčanju se vraća u četrdesetim godinama života i to na utrkama na srednje staze . Svoj prvi maraton otrčao je neplanirano u 48.godini kako bi podupro sina koji se odvažio otrčati maraton sa 14.godina . Bez posebnih priprema za takve dužine istrčao je 2:31:23 . Nakon umirovljenja u šesdesetoj odlučuje se za cestovne utrke i postavlja si za cilj otrčati maraton kao prvi čovjek preko 70 godina koji ga je otrčao za manje od tri sata . Otrčao je nekoliko utrka ispod tri sata , najbrže u 73. godini 2:54:49 . Godinu dana kasnije 2005. trči 2:58:40 i postaje najstariji čovjek koji je otrčao maraton ispod tri sata . U narednim godinama ruši svjetske rekorde u maratonu do osamdeset godina
3:04:54 , do osamdeset i pet godina 3:15:84 . Zadnji rekord postiže u Torontu 16.10.2016. za starije od osamdeseti pet godina 3:56:38 . Planirao je rušenje rekorda za starije od devedeset godina kojeg drži britanac Fauja Singh u vremenu 5:40:04 , međutim bolest ga je nažalost u tome sprječila . Ostaju tako teško oborivi rekordi u praktički svim dužinama i svim starosnim kategorijama do devedeset godina . Nakon zadnjeg rekorda u listopadu prošle godine fiziolog Russell Hepple sa floridskog sveučilišta pozabavio sa slučajem Eda Whitlocka i ustvrdio da su njegovi rezultati fantastični i neobjašnjivi sa znanstvenog stanovišta . Po njegovom tumačenju ljudi u tim godinama su izgubili približno 40 % mišične mase što nije slučaj kod Eda koji je bio u odličnom fizičkom i psihičkom stanju .Njegov rekord od 2:54:48 ostvaren u 73. godini gledan znanstvenim parametrima odgovara vremenu od 2:04:48 , što bi bilo praktički dvije minute od apsolutnog svjetskog rekorda .
  U svakom slučaju Ed Whitlock može biti uzor svima onima koji su zašli u neke srednje ili pozne godine da nastave sa svim aktivnostima koje vole ne osvrćući se na mišljenje drugih . Svojim je primjerom dokazao da ako je čovjek mlad u srcu može živjeti život punim plućima do kraja. Naravno , on je bio svojevrsni fenomen i ne može  svatko pucati na takve rekorde i rezultate , ali svatko može nać neki svoj cilj za dostić i usput uživati u tome  bez obzira na godine .

Nema komentara:

Objavi komentar