petak, 5. kolovoza 2016.

Sir ili salama - maraton ili polumaraton

  Ima jedan stari vic o mišu koji je naišao na dva tanjura puna hrane . Na jednom je bio lijepi komad sira , a na drugom isto tako lijep i primamljiv komad salame . Oba su lijepo izgledala , fino mirisala i mamila miša da upravo njih uzme i pojede .On je malo gledao u sir , malo u salamu , malo sir , malo salamu  i tako u nedogled .Nikako se nije mogao odlučiti šta bi pojeo .Na kraju je tako neodlučan umro od gladi .
  Ljeto . Zatišje od utrka . Nakon portoroškog polumaratona i zadarske utrke Wings for life , odrađena su tri tjedna treninga laganog intenziteta bez tempo dionica , intervala i dužina . Nastupile su vrućine i odlučio sam da se neću utrkivati do jeseni . Kao glavni cilj postavio sam si nastup na 21. ljubljanskom maratonu zadnjeg vikenda u listopadu , te će prema tomu biti napravljen plan priprema .
  I sad se vraćam na onaj vic sa mišem . Kao što je onaj miš bio u dilemi između sira i salame  , tako sam se i ja našao u dilemi između polumaratona i maratona . Nakon godine kontinuiranog treninga te dva otrčana polumaratona i zadarske utrke ( 22,2 km ) zagolicala me pomisao da je možda trenutak za nešto više tj. MOJ PRVI MARATON . U razgovoru sa Ivanom u klubu dobivam savjet da bi za prvi maraton ( ako ga želim otrčati , a ne samo nastupiti ) bilo dobro odraditi do 22 tjedna priprema . Super . Vremena za posložit i odradit dobar program ima dovoljno . Ali ajme , ona dva čovječuljka u glavi nikako da se dogovore . Onaj racionalni koji uvijek ide na sigurno mi govori " nije još vrijeme , otrči još koji polumaraton " , na što onaj pustolovnog i nemirnog duha odgovara "glupost , po tebi nebi još ni polumaraton bio otrčao " . I tako slažem ja razloge ZA i PROTIV utrkena polumaratona  odnosno maratona .
  Polumaraton :
   - ravna i brza staza idealna za popraviti osobni rekord od prošle  godine
   - već otrčane takve dužine , poznata staza i dobra atmosfera omogućavaju    
     rasterećeno trčanje i uživanje u samoj utrci
   - manji umor , kraći oporavak i više vremena za pripremiti utrku maratona u
     Crikvenici četiri tjedna nakon Ljubljane
 Maraton :
   - ravna , lakša i poznata staza idealna za prvi maraton
   - fali iskustvo tako dugog trčanja .  Za razliku od polumaratona za maraton se
     na treningu nikad ne otrči dužina same utrke , te nije poznato kako će tijelo
     i glava reagirati poslije tridesetog kilometra i moguće jače krize ( famozni
     zid ) .Po tom pitanju u prilog Ljubljane ide fantastična publika koja može
     svojim bodrenjem pomoći da se lakše prebrodi kriza
   - još nekoliko kolega iz kluba će otrčati svoj prvi maraton
   - maraton u Crikvenici ipak teži 
   I tako važući između polu i pravog maratona odlučio sam prelomiti kako nebih završio kao onaj miš iz vica . Prijavio sam maraton , tako ću se pripremati i ako budem spreman idem na veliku trku . U slučaju da se iz bilo kojeg razloga ne uspijem pripremiti kako treba ( naročito dužine preko 30 km ) prebacujem se na polumaraton i odgađam maraton za neku drugu priliku . Miš sit , tanjuri prazni .

Nema komentara:

Objavi komentar