subota, 20. kolovoza 2016.

Trčanje - prvi korak - odluka

  Suvremeni način života i rada sa sobom donosi i sve više zdravstvenih problema tkz. bolesti moderne civilizacije . Sve manje kretanja , sjedenje na poslu , pred televizorom , buka , napetost zbog nagomilanog stresa itd. pogoduju povećanju broja  krvožilnih bolesti , pretilosti , bolesti vezanih uz povećani krvni tlak , dijabetesa te psihičkih oboljenja . Zbog toga se javlja sve veća potreba za nekim vidom rekreacije u svrhu prevencije takvih problema i poboljšanja općeg tjelesnog i mentalnog stanja.
   Da bi odabrani vid rekreacije bio učinkovit trebalo bi ga provoditi barem tri puta tjedno i to ne manje od 30-45 minuta pod odgovarajućim opterećenjem. I tu dolazi do pitanja koji vid rekreacije odabrati , a da se najlakše uklopi u naš dnevni program  i  način života . Normalno , svatko treba odabrati ono što će raditi sa zadovoljstvom , a ne na silu jer u suprotnom se brzo odustaje .
 Za ljude u srednjim  i poznijim godinama osim raznih dvoranskih organiziranih grupa fitnesa , pilatesa itd. jako su pogodne i sve su popularnije jednostavne aerobne aktivnosti u prirodi poput brzog hodanja , nordijskog hodanja , trackinga , jogginga , trčanja , rolanja , plivanja , planinarenja i slično .
  Što se tiče pristupačnosti i praktičnosti za provođenje svakako je najpogodnije trčanje . Jedina stvar koja vam treba za započeti sa trčanjem je volja . Naime često čujem od ljudi  kako bi i oni voljeli trčati , ali da nemaju vremena ,  nemaju gdje  , nemaju sa kim , nisu oni za trčanje itd. U stvari nemaju volje .Trčati možete bilo kad i bilo gdje . Nisu vam potrebne ni dvorane ni stadioni . Trčati možete  po gradu , u prirodi , na asvaltu , po zemlji , makadamu , po svim mogućim podlogama i mjestima . Isto tako možete trčati kad vama paše . Ujutro prije posla , na putu za posao ,poslije posla ,navečer , po noći , kad god vas je volja jer niste vezani za razne termine dvorana i stadiona .
 Trčati možete sami  ili  ako vam paše u društvu . Za trčanje ne trebate neku skupu opremu ili rekvizite . Jedina stvar  koja vam zbilja treba odmah je par dobrih patika za trčanje , a ako ste pobornik bosonogog trčanja ni to .Za rekreativno trčanje ne trebate biti nikakav talent .Trčati mogu svi u okviru svojih mogućnosti .

Nema komentara:

Objavi komentar